VYPNITE V KVAČANOCH

Obec Kvačany, učupená pri ústí Kvačianskej doliny, jednej z najkrajších slovenských dolín, je idylickým miestom pre pohodové pobyty zamerané na ozajstný relax. V tichom prostredí rýchlo zabudnete na pracovné problémy a ruch miest. Prírodné danosti a rozvinuté služby regiónu Liptov sú zase zárukou, že ak vás omrzí sladké ničnerobenie, môžete si vyberať z množstva aktivít či atrakcií.

V obci Kvačany sú k dispozícií pre ubytovanie dovolenkárov objekty rôznych kategórií, z ktorých najpočetnejšími a najobľúbenejšími sú ubytovanie v súkromí a ubytovanie v samostatných objektoch. Hlavne ubytovanie v súkromí, u osvedčených rodín, ktoré hostí často nechávajú vychutnávať si „čisté produkty“ svojich zahrádok či sadov, dotvára špecifické čaro dovolenky na slovenskom vidieku a má za následok to, že sa hostia k „svojim rodinám“ do tejto obce neraz vracajú.

usadlost.gif
Štýlový penzión
Vidiecka usadlosť

mak.jpg
Typická drevenica
Drevenica Mak

tkac.gif
Rekonštruovaný dom
Vilka Tkáč

7. dňový plán na pobyt na Liptove, v Kvačanoch.

  1. deň

kvacany.gifPobyty za zväčša začínajú v poobednajších hodinách. Prvé hodiny pobytu doporučujeme stráviť zoznamovaním sa s prostredím obce a objektu samotného. Ideálnym začiatkom vašej dovolenky by mohla byť nočná prechádzka po obci, pod hviezdami posiatym nebom. Ak ste v Kvačanoch počas letných prázdnin, všimnite si súhvedzie veľký voz situovaný presne nad kopcom Hrádková.

  1. deň

prosiecka-dolina.gifMáte chuť na vychádzku v malebnej prírode? Doporučujeme zaviesť sa autom či na bicykloch, alebo prejsť po vlastných do obce Prosiek, kde začína Náučný chodník Kvačianskou a Prosieckou Dolinou so zastávkou na Mlynoch Oblazy. Táto výchadzka či skôr nenáročná túra, trvá zhruba 5 – 6 hodín a bez problémov ju zvládajú všetky vekové kategórie, kto by si však netrúfal, môže ju rozložiť i do dvoch samostatných vychádzok:

a) Prosiecka dolina hore-dole

b) Kvačianska dolina – Mlyny Oblazy a späť.

Malebné prírodné výtvory týchto dolín vám určite učarujú, takisto ako zastávka na Mlynoch Oblazy, ktorá je vhodným miestom na posedenie si v tráve a zjedenia turistických balíčkov.

besenova-kupalisko.gifAk vás po túre predsa len bolia nohy, či cítite fyzickú únavu, vhodným zakončením dňa je využitie masáží či posedenie v termálnych bazénoch v Bešenovej, Kalamenoch alebo v zariadení Tatralandia, kde na vás o.i. čaká tobogánový komplex a široká ponuka služieb. Hlavne Aquapark Tatralandia je svojou rozsiahlou ponukou tobogánov a westernového mestečka Siklúv Mlýn veľkým a obľúbeným lákadlom. Doporučujeme si naň skôr nechat samostatný deň.

  1. deň

Skanzen-Vlkolinec.jpgDnes by stálo za to vidieť ukážky z histórie Liptova a začať deň návštevou skanzenu vo Vlkolínci, ktorý je živým múzeom slovenskej architektúry a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vyberte sa cestou okolo obce Bešeňová, kde si tesne pred poslednou zákrutou pred obcou môžete vymeniť bežnú vodu z fliaš za minerálnu, železitú vodu, vyvierajúcu neďaleko Bešeňovských travertínov. Po zhruba 2 hodinovej prehliadke očarujúcich drevenných či murovaných domov z čias našich dedov je z Vlkolínca vhodné pobrať sa smerom na obec Svätý Kríž, v ktorom na vás čaká jeden z najväčších artikulárnych kostolov v Európe. Tento bol postavený bez použitia železných klincov.

Pokračujúc v ceste na Liptovský Mikuláš natrafíte na smerové tabule do Demäňovskej doliny, kde na vás čakajú podzemné svety chýrnych Demäňovských jaskýň. Koho by podzemné krásy neľákali, môže čas stráviť prechádzkami v nemenej peknej doline.

liptovska-mara.gifPo horúcom dni každému určite dobre padne schladenie sa vo vodnej nádrži Liptovská Mara, či opätovná návšteva jedného z termálnych kúpalísk. Ak máte radi zmenu, z Liptovského Mikuláša je to len na skok do Liptovského Jána, kde je pre vás tiež pripravené termálne kúpalisko.

K správnej dovolenke na vidieku samozrejme patrí posedenie pri ohníku so špekačkami na paliciach, nemusíte s tým čakať až doteraz, ani to odkladať na neskôr ...

  1. deň

Liptovsky-hrad.jpgDnes by možno opäť stálo za to „vyvetrať hlavy“ a stráviť deň aktívne – v pohybe. Ak sa vyberiete do obce Lučky, známej svojimi kúpeľmi, môžete kúsok od centra obce v príjemnom prostredí obdivovať miestny vodopád. Následne, pokračujúc v ceste smerom do obce Kalameny, odstaviť auto pri prírodnej vyvieračke termálnej vody, odkiaľ vedie turistický chodník na zrúcaninu Liptovského hradu. Chodník vedie zo začiatku po okraji rozľahlej lúky, na ktorej sa zvyknú pásť ovce, pokračuje lesným chodníkom až na vrchol kopca, kde je spomínaná zrúcanina hradu s vynikajúcimi výhľadmi na Veľký Choč. Spiatočná cesta by mala trvať zhruba 3 hodiny, v závislosti od toho, koľko času venujete kochaniu sa výhľadmi zo zrúcaniny hradu.

Po návrate k autu doporučujeme relax vo vyvieračke termálnej vody, takže si určite nezabudnite plavky.

  1. deň

havranok.JPGMôžete ho začať blízko hrádze Liptovskej Mary, v časti Havránok, kde na vás čaká štýlová zvonica, odkiaľ sa poberte na prehliadku prírodného múzea Keltskej kultúry Havránok. Zaujmú vás tu rekonštrukcie pôvodných keltských obydlí, laténska hradba, stredoveká obranná kopa, kostol, ..., všetko v príjemnom prostredí, s krásnymi výhľadmi na obce Liptova.

Ak máte skôr chuť tento deň stráviť pasívnejšie, z Havránku sa poberte do niektorého z termálnych kúpalísk, alebo relaxujte priamo pri Liptovskej Mare. Inak sa môžete pobrať do Liptovského Mikuláša a prezrieť si jeho pamiatky, sústredené v okolí pešej zóny.

Tu do pohodového štýlu vašej dovolenky môžete vniesť trošku adrenalínu a vyskúšať si napríklad rafting na tunajšom umelovytvorenom kanáli.

6. deň

pribylina.gifAk máte chuť ďalej spoznávať krásy Liptova, môžete sa vybrať do obce Pribylina, v ktorej máte možnosť vidieť ďalší zo známych liptovských skanzenov. Z Pribyliny je to už len na skok do obce Podbánske, spoza ktorej sa vám v dobrom počasí naskytnú nádherné výhľady na jeden zo symbolov Slovenska – tatranský Kriváň. Malebná príroda je vhodná na krátke vychádzky či piknikovanie.

Cestou späť sa môžete zastaviť v Žiarskej doline, kde, ak ste si nedopriali piknik na lúkach v okolí Podbanského, si určite doprajte na salaši v Smrečanoch niektorú z liptovských špecialít.

Nakoľko sa pravdepodobne jedná o vašu poslednú noc v Kvačanoch, vychutnajte si tiché prostredie a hviezdnu oblohu a nezúfajte, v Kvačanoch ste kedykoľvek vítaní.

  1. deň

Pobyty sa zväčša končia o 12.00 hodine tak, aby ubytovatelia mali čas všetko pripraviť pre prichádzajúcich hostí.

usadlost.gif
Štýlový penzión
Vidiecka usadlosť

mak.jpg
Typická drevenica
Drevenica Mak

tkac.gif
Rekonštruovaný dom
Vilka Tkáč

Ďalšie ubytovacie zariadenia v Kvačanoch